Zo voorkom je diarree op vakantie

juli 4, 2018 Uit Door Jason Halliwell
Beauty & parfum

Diarree oplopen tijdens je vakantie is eenvoudig te voorkomen. Mensen schatten de risico’s op voedselinfecties te laag in. Zo’n 700.000 keer per jaar wordt een Nederlander ziek door een voedselinfectie. Iedere zomer piekt het aantal ziektegevallen.
Mogelijke oorzaken
Bacteriën en schimmels houden erg van zomerse temperaturen. Vooral bacteriën zoals E. coli, salmonella en campylobacter doen het goed in de warmte. Op vakantie bewaren mensen producten die gekoeld moeten worden, langer buiten de koelkast. Of ze eten bij de barbecue vlees dat te weinig is verhit. Ook wassen ze op de camping of tijdens een picknick hun handen minder grondig dan thuis, door het gebrek aan stromend water. Een desinfecterende gel meenemen, biedt dan uitkomst.
Hepatitis A
Voor (verre) buitenlandse reizen is het belangrijk bedacht te zijn op bepaalde virussen. Soms worden die verspreid via etenswaren, bijvoorbeeld hepatitis A, een virus dat relatief veel voorkomt in vakantielanden zoals Griekenland, Turkije en Egypte. Inentingen zijn nodig, net als eenvoudige maatregelen zoals: fruit schillen en etenswaren mijden die te lang buiten een koeling uitgestald hebben gestaan.
Diarree
Een voedselinfectie is relatief eenvoudig te voorkomen. Tref je je maatregelen te laat, dan kan een voedselinfectie je vakantie goed verzieken: diarree, overgeven en ook koorts kunnen dagenlang aanhouden. De meeste slachtoffers herstellen na enkele dagen. Voor kwetsbare groepen zoals ouderen, zwangere vrouwen, zieken en pasgeborenen kunnen voedselinfecties wel gevaarlijk zijn.