Winnaars ‘American Idol’: waar zijn ze nu?

juni 29, 2018 Uit Door Jason Halliwell
Beauty & parfum

In de loop van 15 seizoenen heeft ‘American Idol’ enkele van de grootste sterren uit de muziekindustrie voortgebracht. Voor ABC’s rebound op 11 maart van de Fox-moloch, nemen we een nostalgische terugblik op de hoge en lage tonen die de kampioenen van de reality-show in hun carrière hebben getroffen.

Toen Fox op 11 juni 2002 American Idols zelfbenoemde “zoektocht naar een superster” begon uit te zenden, verdiende de reality-zangwedstrijd meteen zijn rechtmatige plaats in de canon van de popcultuur. Miljoenen stemmen van week tot week in om te lachen om gekke audities of huilen bij de aanrakende backstories van hoopgevende partijen, een hele generatie Amerikanen begon uitingen te uiten zoals “check it out, dawg” (probeer dat maar niet te lezen in Randy Jackson’s) stem) of handelden alsof ze wisten wat ‘verheven’ eigenlijk betekende. Zoveel als het jargon van Jackson onderdeel werd van ons lexicon, en het verhitte (of was het flirterig?) Scherts tussen zijn mede-originele juryleden, de sneaky Simon Cowell en de vrolijke, soms lusvormige Paula Abdul hield ons aan de grond genageld, de show was echt over de deelnemers. Een lanceerplatform voor veel kleine dorpskinderen met grootse dromen, Idol werd een machine voor het maken van sterren die vijftien seizoenen overspande voor het einde van de eerste run op 7 april 2016.

Ruim twee jaar uit de lucht, heeft de muzikale mega-hit nu een nieuw thuis gevonden op ABC, met drie nieuwe juryleden: Katy Perry, Luke Bryan, Lionel Richie. Voordat de reboot in première gaat op 11 maart, waarom zou u niet eens een wandeling maken door de geheugentrein en de 15 gelukkige winnaars van de originele serie inhalen? Pak je gigantische rode Coca-Cola-kopjes en dim de lichten. . . daar gaan we.

Kelly Clarkson

Kelly Clarkson

Kelly Clarkson (seizoen 1)

Laten we de muziek onder ogen zien: onze levens (of in ieder geval onze afspeellijsten!) Zouden zuigen zonder Kelly Clarkson. In feite is het moeilijk om je een tijd voor te stellen dat zij – en Idol zelf – geen deel uitmaakte van het popmuziekgesprek. Maar dat was precies het geval in 2002 toen de Texaan met zijn brede ogen, die onlangs toegaf dat ze niet eens wist dat ze een televisieshow wilde uitproberen tot haar derde auditie, haar weg zocht naar onze harten en naar de top van de hitlijsten als inaugurele winnaar van de show. Met haar kroningslied, “A Moment Like This” – dat ze emotioneel opvoerde nadat haar seizoen een triomf was ten koste van de nummer twee Justin Guarini – brak Clarkson een 38-jarig record voor de grootste sprong (eerder in handen van The Beatles) toen het sprong van nummer 52 tot nummer 1 in de Hot 100-grafiek van Billboard.

In april 2003 volgde haar multiplatinum-debuutalbum Thankful en hit single “Miss Independent”, met nummer 1 in de eerste week van release. Met haar tweede poging, 2004’s Breakaway, won ze haar eerste Grammy’s voor Beste Pop Vocal Album en Beste Vrouwelijke Pop Vocal Performance voor “Since You’ve Been Gone.” Nog zes best verkochte studioalbums later (2017’s Meaning of Life was haar achtste om te kraken de top drie), heeft de 14-voudige Grammy-genomineerde geschiedenis geschreven als de eerste Idol aluin die 100 totale Billboard No. 1s scoorde. De moeder en dochter River Rose, de zoon van Remington en haar zoontje van 3 en 23 maanden (met haar echtgenoot Brandon Blackstock, die ze in 2013 huwde) zijn nu te zien op een andere reality-zangwedstrijd en nemen haar beurt in een draaistoel als coach op seizoen 14 van NBC’s The Voice.

Ruben Studdard

Ruben Studdard

Ruben Studdard (seizoen 2)

Voordat hij “sorry voor 2004” was, werd Ruben Studdard (ook bekend als “fluwelen teddybeer” van Idol) de tweede kampioen toen hij Clay Aiken in de finale van mei 2003 nipte. Slechts zes maanden na de overwinning gooide de inwoner van Alabama zijn eerste album, Soulful, dat debuteerde op nummer 1 van de Billboard 200 en verdiende hem een ​​Best Male R & B Vocal Performance Grammy-knik voor zijn titeltrack. Hij schakelde in 2004 over en bracht een gospelsalbum uit voordat hij met The Return uit 2006 de weg terug vond naar R & B. Maar toen geen van beide albums de verkoopcijfers van zijn debuut eerde, liet zijn label J Records hem in december 2007 vallen.

Zes maanden later trouwde hij met Zuri McCants die hij ontmoette tijdens een CD-signering op een Atlanta Wal-Mart, maar zijn persoonlijke leven kreeg ook een klap toen het paar in 2011 een echtscheidingsprocedure startte. Sinds zijn Idol-debuut heeft Studdard een totaal uitgebracht van zes studioalbums en vond hij zichzelf ook terug op reality-tv, waarbij hij gezondheidskwesties aanpakt bij NBC’s gewichtsverliesconcurrentie, The Biggest Loser. Nu is het comebackseizoen voor de fluwelen teddybeer, die van plan is om op 16 maart een nieuw album uit te brengen met de titel Ruben Sings Luther voordat hij aan een 22-stadstournee begint ter ondersteuning van zijn eerbetoon aan zijn eigen idool, wijlen Luther Vandross.

Fantasia Barrino

Fantasia Barrino

Fantasia Barrino (seizoen 3)

Als een inspirerende 19-jarige alleenstaande moeder volbracht Fantasia Barrino het ogenschijnlijk onmogelijke: het verdienen van raves van hard-besnuffelde Cowell voor haar soulvolle finale-optreden in mei 2004 van Gershwin’s jazz-klassieker “Summertime”. Oh ja, en zij won natuurlijk de hele wedstrijd ook. Zes maanden nadat haar Idol was bekroond, gingen de lofbetuigingen verder toen ze haar Grammy-genomineerde platina-debuutalbum, Free Yourself, uitbracht met de hit singles “I Believe” en “Truth Is.” De inwoner van North Carolina ging door met het opnemen van nog vijf studioalbums en opgeteld 12

carrie-underwood

carrie-underwood

Carrie Underwood (seizoen 4)

“Jesus Take the Wheel” was een toepasselijke titel voor de eerste single van het 7x-platina-debuutalbum van Carrie Underwood – omdat haar carrière in november 2005 als een raket catapulteerde. En, meer dan een decennium na de release van Some Hearts, heeft de country-superster geen beat gemist. De native country-stem uit Oklahoma, die haar in mei 2005 naar Idols vierde seizoen leidde, heeft nu alleen al in de Verenigde Staten meer dan 16 miljoen albums verkocht, zeven Grammy’s verdiend (meer dan enig ander Idol alum), 30 hits uitgebracht maakt deel uit van vijf bestverkopende albums en is consequent te vinden op de bestverkopende muzikantenlijsten van Forbes. Oh, en naast een hele reeks andere muziekprijzen, had ze zelfs tijd om een ​​Guinness World Record 2010 te scoren voor de meeste landen nee. 1s voor een vrouwelijke artiest in de VS

Datzelfde jaar trouwde ze met pro-hockey speler Mike Fisher, met wie ze de drie jaar oude zoon Jesaja deelt. In 2013 maakte ze haar acteerdebuut als Maria von Trapp in NBC’s The Sound of Music Live! die meer dan 18,6 miljoen kijkers opleverde. Underwood is eind 2017 in de kiem gesmeten, hoewel niet professioneel, en kondigde aan dat ze een operatie had ondergaan na het behoud van het uiterlijk – waarbij ze verwondingen had gewijzigd in een val in haar huis in Nashville. Niet één die moet worden onderdrukt (en omdat iemand het een en ander over winnen weet, is het haar), heeft Underwood eerder deze maand een video uitgebracht voor ‘The Champion’, haar Super Bowl-lied met Ludacris. (De clip bevat zelfs beelden van haar Idol-auditie!)

Taylor Hicks

Taylor Hicks

Taylor Hicks (seizoen 5)

De oudste winnaar van de competitie (op een hele 29 jaar oud!) Heeft Katharine McPhee in 2006 uitgeschakeld met de hulp van zijn fanleger, genaamd “Soul Patrol.” Maar de supporters van Taylor Hicks leken te plunderen toen zijn titelloze december De release van 2016 werd de bestverkopende post-winrecord van eerdere winnaars van de show. (Het album, dat de nummers “Just to Feel That Way” en “Heaven Knows” bevatte, raakte echter nog steeds nr. 2 in de Billboard 200-grafiek.) Toen zijn platenlabel, Arista, hem in 2008 liet vallen, liet hij richtte zijn eigen label Modern Whomp op, waarmee hij twee albums uitbracht binnen twee jaar.

Hicks scoorde later een succesvolle verblijf in Las Vegas (het eerste Idol aluin om dat te doen!) Van 2012-2013. Buiten zijn muzikale inspanningen bezit Hicks nu een handvol huurwoningen en is hij mede-eigenaar van Saw’s Juke Joint, een barbecuerestaurant en bluesbar in zijn thuisstaat Alabama. Hoewel hij in september vorig jaar een nieuwe single uitbracht – zijn eerste sinds 2009 – is hij momenteel bezig met het hosten van een tweede seizoen van State Plate, een food- en reisserie over het INSP-netwerk.

Jordin Sparks

Jordin Sparks

Jordin Sparks (seizoen 6)

Maanden nadat ze Idols kampioen in 2007 werd genoemd, schoot Jordin Sparks in de muziekscene met haar platina-titelloze debuut-singles “Tattoo” en “No Air.” Twee jaar later bereikte haar tweede poging, Battlefield, een hoogtepunt op nummer 7 op de Billboard-albumcharts (haar hoogste optreden tot nu toe), maar toch besloot de Arizonan om een ​​pauze in te lassen van muziek ten gunste van acteren. Tijdens de pauze had ze verschillende cameo’s op tv-shows (waaronder Disney’s The Suite Life on Deck in 2009 en Nickelodeon’s Big Time Rush in 2010), speelde in Broadway’s In the Heights, maakte een speelfilmdebuut in 2012’s Sparkle, naast de overleden Whitney Houston, en bracht ook drie parfums uit. Na een spraakmakende split van vriendje van drie jaar Jason Derulo in 2014, maakte ze datzelfde jaar haar muzikale comeback met een mixtape, #ByeFelicia en later liet ze een derde studioalbum, Right Here Right Now, in augustus 2015. Tegenwoordig is ze gericht op gezond blijven voor de zoon die ze deze lente verwacht met model Dana Isaiah, met wie ze in juli vorig jaar stiekem op Hawaii is geëvacueerd.

Jordin Sparks

Jordin Sparks

David Cook (seizoen 7)

Southern rocker David Cook was nooit van plan om auditie te doen voor Idol. (Hij ging alleen naar de Omaha-oproep om zijn broer te ondersteunen.) Maar zijn vertolking van “Livin ‘On a Prayer” was de uitkomst waarmee hij zijn ticket naar Hollywood verdiende, waar hij uiteindelijk het seizoen 2008 won. Zijn debuutsingle “The Time of My Life”, die debuteerde op nummer 3, was een van de recordbrekende 11 nummers die hij na zijn overwinning op de Billboard Hot 100 had uitgebracht. En hoewel zijn zelfgeschreven album David Cook, dat hij in november liet vallen, meer dan een miljoen exemplaren verkocht en nummer drie bereikte op de Billboard 200, verkocht zijn volgende album veel bescheidener. In 2012 onthulde hij dat hij afstand had genomen van zijn label en begon met het zelfstandig loslaten van muziek, terwijl hij ook opnam met zijn band Midwest Kings. Cook, die in 2015 trouwde met zijn oude vriendin Rachael Stump, bracht in februari zelf een nieuwe zes-talige EP uit, Chromance. De volgende voor de in Missouri geheven zanger: een Broadway-debuut als Charlie Price in Kinky Boots op 3 april.

Kris Allen

Kris Allen

Kris Allen (seizoen 8)

Na in Adam Lambert in 2009 boos te zijn geworden, kwam Kris Allen vier maanden na zijn overwinning tot leven met de release van zijn eerste single “Live Like We’re Dying”, die meer dan 1,5 miljoen digitale downloads in de Verenigde Staten heeft verkocht. Zijn volgende album, Thank You Camellia van 2012, bereikte zijn hoogtepunt op nr. 26, voordat Allen betrokken was bij een levensveranderend auto-ongeluk. Op 1 januari 2013 liet een frontale botsing zijn pols verbrijzelen, wat de komende jaren drie operaties kostte – en hem dwong om opnieuw te leren hoe de gitaar te spelen. Een gelukkiger toon was dat hij en zijn middelbare schoolliefje, Katy, met wie hij in 2008 trouwde, later in het jaar een zoon verwelkomden en vervolgens een dochter in 2016. De inwoner van Arkansas heeft rustig nieuwe muziek uitgebracht, zowel door zichzelf als met een band genaamd The Dames. Zijn meest recente solo-release was Something About Christmas in 2016, waarvoor hij in de afgelopen twee vakantieseizoenen promotietours heeft georganiseerd.

Lee DeWyze

Lee DeWyze

Lee DeWyze (seizoen 9)

Illinois singer-songwriter Lee DeWyze behandelde U2’s “Beautiful Day” voor zijn eerste release na zijn overwinning in 2010, maar wafeld op een vervolg-single. Na zich te hebben gevestigd op “Sweet Serendipity” van zijn post-Idol-debuut Live It Up in november 2010, slaagde het album er niet in de top 10 van de Billboard 200 te verslaan. Zijn volgende grote doorbraak kwam vier jaar later toen AMC’s hit The Walking Dead hem toonde ” Blackbird Song “, die vervolgens meer dan 12 miljoen YouTube-views en 5,8 miljoen Spotify-streams te zien kreeg. DeWyze, die in 2012 met actrice Jonna Walsh trouwde, leek zijn roeping te vinden en zorgde voor extra plaatsingen in verschillende andere series, waaronder Nashville, Elementary en Suits. In 2016 bereikte een nieuw album, Oil & Water, zijn debuut in de Top 10 op de Folk Music-hitlijsten van Billboard, en zijn nieuwste single, “The Breakdown”, die verschijnt in zijn februari-release, Paranoia, bereikte de eerste plaats op de alternatieve kaart van iTunes. .

Scotty McCreery

Scotty McCreery

Scotty McCreery (seizoen 10)

Baby-faced Scotty McCreery’s diepe stem voerde zijn deuntjes “I Love You This Big” en “The Trouble with Girls” naar de top van de hitlijsten na zijn Idol-triomf van 2011. (Zijn platina-verkopende debuut Clear as Day werd ook nummer 1 in de Billboard 200.) Sindsdien heeft hij bijna 2,5 miljoen albums verkocht (met drie opeenvolgende album-debutsen op nummer 1) en toerde met Brad Paisley, The Band Perry en Rascal Flatts. De in Noord-Carolina geboren crooner van het land schreef ook een memoires, Go Big or Go Home: The Journey Toward the Dream, in hetzelfde jaar ontdekte hij dat hij van zijn label werd afgezet.

Maar hij vond dit jaar een manier om terug te stuiteren en kraakt uiteindelijk zijn eerste nummer één single in Billboard’s Country Airplay-kaart met de ballade “Five More Minutes”, die op Seasons Change verschijnt (uit 16 maart). het grootste deel van dit jaar op tournee, heeft hij een speciaal engagement waar hij voor zal breken, want hij is van plan deze zomer met zijn jeugdvriend en trouwe vriendin Gabi Dugal te trouwen. Leuke bonus feit: hij heeft nog steeds de Ford pick-up die hij op Idol heeft gewonnen en zegt dat hij het zal rijden totdat de wielen eraf vallen. ”

Phillip Phillips

Phillip Phillips

Phillip Phillips (seizoen 11)

‘Home’, het nummer dat Phillip Phillips in de finale van 2012 uitvoerde, bleek een thuisrace te zijn, scoorde de grootste digitale verkoopweek van elk Idol kroningslied en verkocht 5 miljoen exemplaren in de Verenigde Staten. Zijn debuutalbum The World from the Side of the Moon bereikte nr. 4 op de Billboard 200 en hij liet zijn tweede album Behind the Light in 2014 verschijnen. Maar de carrière van Phillips trof een bittere toon in januari 2015, toen een juridisch gevecht plaatsvond via zijn contract met het productiebedrijf van Idol 19 stopte Entertainment nieuwe releases. Het duurde tot vorig jaar toen de twee partijen de zaak beslechtten dat Phillips, die in de zomer voor de Goo Goo Dolls openstond en als diamantsmokkelaar op CBS ‘Hawaii Five-o in januari logeerde, nieuwe nummers kon uitbrengen. Zijn frisse start kwam muzikaal tot stand via de januari-release van Collateral, zijn eerste studioalbum sinds 2014. Met Hannah, zijn vrouw van twee jaar, aan zijn zijde, bekleedt hij momenteel de Magnetic Tour door het hele land ter ondersteuning van zijn nieuwe project.

Candice Glover

Candice Glover

Candice Glover (seizoen 12)

De derde keer was de charme voor Candice Glover die tweemaal auditie deed voor Idol voordat ze in 2013 haar ‘ja’-stem kreeg. In tegenstelling tot haar voorgangers wachtte ze bijna een jaar nadat haar idool had gewonnen om haar debuutstudio-album Music Speaks te droppen, dat op haar hoogtepunt was. 14 en ontving matige beoordelingen. De reden, aldus Glover, was dat ze niet geloofde dat het album klaar was en dat haar bezwaren tegen de release ervan genegeerd werden. De in South Carolina gefokte krachtpatser beweert ook dat wat zij een ‘communicatieprobleem’ tussen haar label en iTunes heeft genoemd het album per ongeluk is uitgebracht.

Glover splitste zich met haar label en begon grotendeels de schijnwerpers te ontwijken, hoewel ze wel af en toe nieuwe nummers uitbrengt via Soundcloud. (Haar remix van Drake’s “Controlla” heeft meer dan 20.000 plays verdiend.) In november 2017 maakte ze haar debuut op Broadway naast Bianca Ryan (van NBC’s America’s Got Talent) en Josh Kaufman (die streden op NBC’s The Voice) in de kerst musical Home For The Holidays. Ze lijkt echter klaar voor de redding, met haar Instagram-bio-lezing: “2017 was het jaar van verlichting. 2018 is het jaar van manifestatie. ”

Caleb Johnson

Caleb Johnson

Caleb Johnson (seizoen 13)

Net als Glover schakelde Caleb Johnson meerdere keren audities uit voordat hij Idol won in 2014. Hoewel hij de enige deelnemer was die dit seizoen niet in de onderste drie landen belandde, liet de in North Carolina geboren rocker de hitlijsten na de show niet echt kloppen. Testify, de 10-track plaat die hij net twee maanden na het inpakken van Idol plaatste, verkocht slechts 28.000 exemplaren. Nadat hij het jaar daarop uit Interscope Records had gesplitst, richtte hij zich in 2017 op crowdfundingwebsite PledgeMusic om een ​​vervolgproject te financieren. Tegen mei was de EP Born From Southern Ground beschikbaar. In de geest van onafhankelijk te blijven, heeft Johnson ook nieuwe nummers voor fans live op zijn officiële Facebook-pagina uitgevoerd.

Nick Fradiani

Nick Fradiani

Nick Fradiani (seizoen 14)

Voordat hij in 2015 de Idol-etappe won, kwam Nick Fradiani, samen met zijn bandgenoten uit Beach Avenue, een jaar eerder in competitie op seizoen 9 van NBC’s America’s Got Talent. De groep maakte niet de cut op die show, maar gelukkig regeerde de Idol-jury (en Amerika) in zijn voordeel als solo-artiest in de voorlaatste reeks. Toch eindigde zijn finale-nummer en eerste single, “Beautiful Life”, maar liefst op nummer 93 in de Hot 100-hitlijst, en zijn debuutalbum Hurricane verkocht slechts 5.000 exemplaren in de eerste week. Fradiani uit Connecticut zei dat hij zijn label Big Machine Records in 2017 ‘op goede voet’ had achtergelaten en dat ‘het gewoon niet de juiste fit was’. Hij ging verder met het uitbrengen van een onafhankelijke zesstemmige EP Where We Left Off in oktober .

Trent Harmon

Trent Harmon

Trent Harmon (seizoen 15)

Winnaar van wat was gefactureerd als het afscheidsseizoen van Idol, Trent Harmon verdiende het onderscheid van een ‘hot shot-debuut’ in Billboard’s Hot Country Songs-grafiek in 2016 met zijn Keith Urban-geschreven nummer “Falling.” In plaats van het uitbrengen van een volledige lengte album, koos de Mississippi native er voor om een ​​zelfgetitelde EP met vijf nummers uit te brengen, waaronder een tweede Top 30 country hit “Theres a Girl” in december. Nu, bijna twee jaar na zijn overwinning, is zijn debuutstudioalbum eindelijk onderweg, met zijn eerste single “You Got ‘Em All”, een ballade die is geïnspireerd door een recente breuk, nadat hij eind vorige maand radio had geraakt.