Veilig eten als je in binnen- of buitenland op vakantie gaat

Veilig eten als je in binnen- of buitenland op vakantie gaat

juli 4, 2018 Uit Door Jason Halliwell
Beauty & parfum

Als je in binnen- of buitenland op vakantie gaat, is het verstandig om extra goed te letten op de voedselveiligheid.

In sommige landen kun je bijvoorbeeld het kraanwater niet drinken, of is de kans op een voedselinfectie wat groter omdat de temperaturen erg hoog zijn. Maar ook als je dichterbij blijft en gaat kamperen, kun je wat meer risico lopen om ziek te worden.
Kun je het kraanwater niet drinken?
Controleer voor vertrek of je het kraanwater kunt drinken. Als je het kraanwater niet kunt drinken, koop dan flessenwater. Gebruik dit om te drinken en om je tanden te poetsen. Gebruik het ook om groente en fruit mee te wassen, en keukengerei mee schoon te spoelen. Vraag in restaurants om drankjes te serveren zonder ijsblokjes. Deze zijn vaak gemaakt van kraanwater.

Warme landen: voorzichtig met bederfelijke producten
In warme landen is het extra belangrijk dat bederfelijke producten gekoeld worden bewaard. Als je boodschappen doet, als je gaat eten in een restaurant, of als je eten wilt kopen bij stalletjes op straat, let dan hierop:

Kijk of er hygiënisch wordt gewerkt. Zien de kraam, het restaurant of de kok er schoon en fris uit?
Wat koud hoort te zijn, moet ook echt koud zijn. Smoothies, rauwkost en salades moeten goed gekoeld zijn. Ook bederfelijke etenswaren zoals vlees en snacks moeten goed gekoeld worden bewaard voor ze worden verhit of gebakken.

Wat heet hoort te zijn, moet ook echt heet zijn. Koop bij voorkeur snacks en hapjes die worden klaargemaakt waar je bijstaat. Koop geen vlees dat aangebrand en/of half rauw is.
In restaurants die er netjes uitzien en waar veel mensen zitten, is de kans kleiner dat eten lang blijft liggen. Kijk naar wat de ‘locals’ doen en let daarbij vooral op families met kinderen.

Risicovolle producten
Sommige voedingsmiddelen zijn risicovoller dan anderen. Zeker in warme landen of in minder hygiënische omstandigheden kun je die beter laten staan. Risicovolle producten zijn rauw (tartaar) of half rauw vlees, rauwe vis, rauwe schaal- of schelpdieren, rauwe kiemgroente en rauwe ongekookte melk. Als deze producten door en door verhit zijn, zijn ze wel veilig.

Kijk ook uit voor onverpakt ijs dat langs de weg wordt verkocht. Verpakt ijs en schepijs uit een schone, druk bezochte winkel is meestal goed.
Schil fruit voordat je het opeet.

Geen koelkast, kies voor minder bederfelijke producten
Tijdens het kamperen of reizen heb je niet altijd een koelkast ter beschikking. Zorg in ieder geval voor een goede koelbox met koelelementen, of een elektrische koelbox met accu. Daar kun je producten in bewaren. Kies vooral voor minder bederfelijke producten.

Broodbeleg
De veiligere keuzes zijn:

Appelstroop
Cervelaatworst
Cornedbeef
Ham uit blik
Rookvlees
Honing
Jam
Pindakaas
Smeerkaas
Vis uit blik
Vruchtenhagelslag
Drinken
De veiligere keuzes zijn houdbare melk en lang houdbare sappen.

Gauw opeten!
Als je kiest voor beperkt houdbare producten zoals melk, yoghurt, (zachte) kaas, vlees, vis, eieren, salades, gesneden groenten en fruit, koop dan kleine porties en eet ze zo snel mogelijk op.

Veilig bereiden zonder keuken
Op vakantie heb je wat minder keukengerei voorhanden of kook je buiten. Zorg dat je materialen schoon zijn en dat je hygiënisch werkt. Voordat je eten gaat bereiden, was je handen altijd met water en zeep. Maar ook na het aanraken van rauw vlees en rauwe groente, na toiletbezoek, na het verschonen van baby’s en na het aanraken van (huis)dieren. Was groente en fruit grondig onder stromend water, zeker als je ze rauw eet. Gebruik keukengerei dat in aanraking is geweest met rauw vlees of vis (zoals snijplanken, messen of spatels) niet meer voor andere producten.

Eenpansmaaltijden
Heb je maar één gaspitje ter beschikking? Kijk op de receptensite en tover in een handomdraai een heerlijk gerecht op de (camping)tafel.

Tips vóór je op vakantie gaat
Check een aantal dagen voor je op vakantie gaat wat er nog in je koelkast, voorraadkast en vriezer ligt. Maak een plannetje voor de laatste dagen: wat eet je deze week nog op? Denk aan restjes groente, vlees, vis, melk en yoghurt.
Bereid met eten wat op moet, een lekker soepje, omelet, salade of roerbakgerecht.
Geef voedsel wat je niet op krijgt en wat je niet in kunt vriezen aan je buren, kennissen of familie. Denk aan een half stuk kaas.
Vries eten in. Dat kan zowel met restjes als met ongeopende producten. In de vriezer blijft je eten lang goed. Voordeel is dat je bij thuiskomst meteen wat te eten in huis hebt.
Neem fruit of brood dat je nog in huis hebt mee voor onderweg. Als je bederfelijke producten meeneemt, zoals melk of kaas, is het verstandig ze snel op te eten en drinken. Neem eventueel een koelelement of koeltas mee.

Tips voor op vakantie
Ook op vakantie kun je helpen om voedselverspilling tegen te gaan. Als je op een camping verblijft of in een huisje of appartement, kun je met het volgende rekening houden:

Maak een boodschappenlijstje en noteer ook de hoeveelheden die je nodig hebt voor tijdens je verblijf. Zo voorkom je dat je te veel koopt.
Zet gekoelde spullen zo snel mogelijk terug in de koelkast. Bij warm weer is dit extra belangrijk. In de koelkast krijgen bacteriën minder kans en je eten blijft zo langer goed.
Heb je geen koelkast? Koop kleine verpakkingen van iets, en bedenk van tevoren of je alles binnen 1 dag op krijgt.
Heb je toch nog wat eten of drinken over? Lang houdbare producten zoals koffie, kruiden, pasta of rijst kun je mee naar huis nemen. Gekoeld voedsel dat over is, zoals zuivel, groente of vlees, kun je bijvoorbeeld weggeven aan andere campinggasten, of aan de mensen in het huisje naast je.

Koop nu het boek veilig eten.

‘Ons voedsel is nog nooit zo veilig geweest’, beweren beleidsmakers en instanties die zich bezig houden met voedselveiligheid. Het Voedingscentrum onderschrijft dit. Toch: 100% veilig voedsel bestaat niet. Het kan zijn dat producten van nature schadelijke stoffen bevatten of ze raken er mee ‘besmet’. Een belangrijke taak van de producent is te zorgen dat voedsel zo veilig mogelijk is. Is het voedsel eenmaal in handen van de consument, dan is deze zelf verantwoordelijk voor de veiligheid.