Tom Cruise Biography Filmacteur, producent, acteur (1962-)

Tom Cruise Biography Filmacteur, producent, acteur

juli 29, 2018 0 Door Jason Halliwell
Beauty & parfum

Wie is Tom Cruise?
Tom Cruise werd geboren op 3 juli 1962 in Syracuse, New York. Nadat hij belangstelling had getoond voor acteren tijdens de middelbare school, schoot hij naar roem met zijn sterwendingen in Risky Business en Top Gun. Cruise verdiende later veel lof voor zijn werk in de hitfilm Jerry Maguire en de Mission: Impossible-franchise. Hij was ook het doelwit van de roddelbladen voor zijn huwelijken met actrices Nicole Kidman en Katie Holmes.

Films
‘Taps’, ‘The Outsiders’
Cruise stelde zelf een deadline van 10 jaar in om een ​​acteercarrière op te bouwen. Hij verliet de school en verhuisde naar New York, worstelde door de auditie na een auditie voor hij in de Endless Love in 1981 opdook, met in de hoofdrol Brooke Shields. Rond diezelfde tijd haalde hij een kleine rol in het militaire schooldrama Taps (1981), samen met Sean Penn.

Zijn rol in Taps werd verbeterd nadat regisseur Harold Becker het potentieel van Cruise zag, en zijn optreden trok de aandacht van een aantal critici en filmmakers. In 1983 verscheen Cruise in The Outsiders van Francis Ford Coppola, waar ook Emilio Estevez, Matt Dillon en Rob Lowe de hoofdrollen hadden. Allemaal prominente leden van een groep jonge acteurs, de entertainmentpers die de ‘Brat Pack’ werd genoemd. De film werd niet goed ontvangen, maar het stelde Cruise in staat om met een veelgeprezen regisseur samen te werken in een spraakmakend project.

‘Riskante zaken’
Zijn volgende film, Risky Business (1983), bracht $ 65 miljoen op. Het maakte Cruise ook tot een zeer herkenbare acteur – niet in de laatste plaats bedankt voor een gedenkwaardige scène van de jonge ster die in zijn ondergoed danst.

‘Top Gun’
In 1986 bracht de ontluikende acteur na een onderbreking van twee jaar de big-budget-fantasiefilm Legend uit, die het slecht deed aan de kassa. In datzelfde jaar werd Cruise’s A-lijststatus bevestigd met de release van Top Gun, die Kelly McGillis, Anthony Edwards en Meg Ryan mede-speelde. De actie-romantiek met testotonerong, geplaatst tegen de achtergrond van een elite marine-vliegschool, werd de best scorende film van 1986.

‘The Colour of Money’, ‘Rain Man’, ‘Born on the Four of July’
Cruise volgde het enorme succes van Top Gun met een reeks van zowel veelgeprezen als commercieel succesvolle films. Hij speelde voor het eerst in The Colour of Money (1986), met co-ster Paul Newman, en ging vervolgens werken met Dustin Hoffman op Rain Man (1988). Cruise’s volgende rol, zoals de Vietnam-veteraan Ron Kovic in de biopic Born on the Fourth of July (1989), leverde hem een ​​Academy Award-nominatie en een Golden Globe voor beste acteur op.

‘A few good men’, ‘The Firm’, ‘Interview with a Vampire’
In 1992 bewees Cruise nogmaals dat hij zijn eigen tegenovergestelde schermlegende kon behouden toen hij co-starred met Jack Nicholson in het militaire rechtszaaldrama A Few Good Men. De film haalde het eerste weekend meer dan $ 15 miljoen op en verdiende Cruise een Golden Globe-nominatie. Hij bleef zijn karbonades demonstreren als een leidende man bij The Firm (1993) en Interview with a Vampire (1994), die samen met Brad Pitt een hoofdrol speelde.

‘Mission: Impossible,’ ‘Jerry McGuire’
Vervolgens sloeg Cruise op het grote scherm met twee enorme hits – de $ 64 miljoen blockbuster Mission: Impossible (1996), die de ster ook produceerde, en de veelgeprezen Jerry McGuire (1996), geregisseerd door Cameron Crowe. Voor de laatste verdiende Cruise een tweede Academy Award-nominatie en Golden Globe voor Beste Acteur.

‘Eyes Wide Shut,’ ‘Magnolia’
Cruise en Kidman brachten veel van 1997 en 1998 in Engeland door Eyes Wide Shut te schieten, een erotische thriller die de laatste film van regisseur Stanley Kubrick zou zijn. De film kwam in de zomer van 1999 uit op gemengde recensies, maar dat jaar genoot Cruise meer succes met de release van Magnolia. Zijn optreden als zelfverzekerde seksgoeroe in de ensemblefilm leverde hem nog een Golden Globe Award en een Academy Award-nominatie op voor Beste Mannelijke Bijrol.

‘Vanilla Sky’, ‘The Last Samurai’
Cruise speelde vervolgens in de langverwachte hit Mission: Impossible 2 in 2000, samen met Anthony Hopkins, Thandie Newton en Ving Rhames. In 2002 speelde hij in Vanilla Sky, zijn tweede samenwerking met Crowe, evenals in Steven Spielberg’s Minority Report. Het volgende jaar reisde Cruise naar Australië om het $ 100 miljoen oorlogsverhaal The Last Samurai te schieten, waarmee hij nog een Golden Globe-nominatie verdiende.

‘War of the Worlds’
Cruise bewees dat hij nog steeds een topper was door te schitteren in de door Steven Spielberg geregisseerde remake van de science-fiction-klassieker War of the Worlds (2005), die meer dan $ 230 miljoen aan de kassa opbracht.

Zijn volgende poging, Mission: Impossible 3 (2006), scoort ook goed bij het publiek. Cruise kreeg in augustus echter te maken met een professionele tegenvaller toen Paramount Pictures zijn 14-jarige relatie met de acteur beëindigde. De voorzitter van het bedrijf noemde Cruise’s grillige gedrag en controversiële opvattingen als de reden voor de splitsing, hoewel experts uit de sector opmerkten dat Paramount de samenwerking boven Cruise’s hoge inkomsten uit de Mission: Impossible-franchise waarschijnlijk heeft beëindigd.

Cruise kaatste snel terug en op 2 november 2006 kondigde hij zijn nieuwe samenwerking aan met filmmanager Paula Wagner en de filmstudio United Artists. Hun eerste productie als een team, het politieke drama Lions for Lambs (2007), bleek een commerciële teleurstelling ondanks een sterke cast die Meryl Streep en Robert Redford omvatte.

‘Tropische donder’
Pauze nam een ​​pauze in van zwaar materiaal en verrukte het publiek met zijn optreden in de komedie Tropic Thunder (2008). Ondanks zijn relatief kleine rol in een film waarin Robert Downey Jr. en Ben Stiller zaten, onderscheidde Cruise zich door zijn kenmerkende goede uiterlijk te verdoezelen om een ​​kalende, obese filmstudio-manager te spelen.

‘Valkyrie’, ‘Rock of Ages’
In december 2008 bracht Cruise zijn tweede project uit via United Artists. De film, getiteld Valkyrie, was een drama uit de Tweede Wereldoorlog over een complot om de Duitse leider Adolf Hitler te vermoorden. Cruise speelde als een Duitse legerofficier die betrokken raakte bij de samenzwering.

Cruise keerde in 2011 terug naar een van zijn meest populaire franchises met Mission: Impossible-Ghost Protocol. Inbreken in nieuw gebied, speelde hij vervolgens in de 2012 musical Rock of Ages. Hoewel Cruise enkele positieve recensies ontving voor zijn prestaties als een rockster, slaagde de film er niet in een groot publiek aan te trekken.

‘Jack Reacher,’ ‘Edge of Tomorrow’
Terugkerend naar zijn mainstream actiewortels, speelde Cruise in het misdaaddrama Jack Reacher in 2012, gebaseerd op een boek van Lee Child. Daarna kopte hij een paar science-fiction-avonturen, Oblivion (2013) en Edge of Tomorrow (2014). Met geen tekenen van vertraging, leverde de ervaren acteur in 2015 zijn gebruikelijke hoge energieprestaties voor de vijfde aflevering van zijn blockbuster-franchise, Mission: Impossible-Rogue Nation.

Nieuwste films en bekende franchises
In 2016 hernam Cruise de rol van Jack Reacher voor Never Go Back. Hij kopte vervolgens een reboot van The Mummy (2017), die respectabel presteerde aan de kassa, maar werd gekrenkt door critici, voordat hij later dat jaar betere recensies kreeg voor de misdaadthriller American Made.

2018 bracht een terugkeer naar het vertrouwde gebied voor de ster, die zich klaar maakte voor de release van Mission Impossible-Fallout die zomer. Voorafgaand aan zijn release, tweette hij ook een foto om dag 1 van de productie te markeren op het langverwachte vervolg op Top Gun.

Scientology en Romance
Cruise trouwde met actrice Mimi Rogers in 1987. Via Rogers werd de acteur een student van Scientology, de religie opgericht door schrijver L. Ron Hubbard. Cruise heeft de kerk gecrediteerd met het genezen van zijn dyslexie en hij werd al snel een van zijn leidende voorstanders. Hoewel zijn geestelijk leven bloeide, eindigde zijn huwelijk met Rogers in 1990. In hetzelfde jaar maakte Cruise het raceautodrama Days of Thunder met de Australische actrice Nicole Kidman. Hoewel de film zowel bij critici als bij fans niet populair was, hadden de twee hoofdrolspelers echte chemie. Op kerstavond 1990 trouwde Cruise en Kidman na een korte verkering in Telluride, Colorado.

Echtscheiding voor Kidman
Gedurende een groot deel van de jaren negentig voelden Cruise en Kidman zich fel verdedigend tegen het geluk en de legitimiteit van hun huwelijk. Ze dienden twee verschillende rechtszaken in tegen tabloidpublicaties voor verhalen die ze als lasterlijk beschouwden. In beide gevallen ontving het paar een gepubliceerde terugtrekking en verontschuldiging, samen met een grote monetaire regeling die zij aan liefdadigheid schonken.

Op 5 februari 2001 kondigden Cruise en Kidman hun scheiding aan na 11 jaar huwelijk. Het paar noemde de moeilijkheden met betrekking tot twee acteercarrières en de hoeveelheid tijd die tijdens het werk apart werd doorgebracht. Na de echtscheiding ging Cruise kort samen met zijn Vanilla Sky-co-ster Penelope Cruz, gevolgd door een veelbesproken relatie met actrice Katie Holmes. Een maand nadat zijn banden met Holmes bekend werden, beloofde Cruise zijn liefde voor de actrice in een inmiddels beroemd verschijning op The Oprah Winfrey Show, waarin hij sprong op Winfrey’s bank en schreeuwde “Ja!”

Huwelijk met Katie Holmes
In juni 2005, na een verkering van twee maanden, stelde Cruise Holmes voor in een restaurant op de top van de Eiffeltoren. In oktober kondigden ze aan dat ze hun eerste kind samen verwachtten. Het haastige voorstel en de verassingszwangerschap werden al snel roddel met tabloid. Maar Cruise maakte dat jaar nog grotere krantenkoppen als een uitgesproken pleitbezorger voor Scientology. Hij bekritiseerde openlijk voormalige co-star Brooke Shields voor het gebruik van anti-depressiva tijdens haar herstel van postpartum depressie. Hij hekelde ook de psychiatrie en de moderne geneeskunde, en beweerde dat Scientology de sleutel was tot ware genezing