LAAT JIJ JOUW JONGEN GENOEG JONGEN ZIJN

LAAT JIJ JOUW JONGEN GENOEG JONGEN ZIJN?

juli 22, 2018 0 Door Jason Halliwell
Beauty & parfum

56% van de Nederlandse ouders met jongens herkent het probleem dat jongens niet genoeg ruimte krijgen, met als gevolg dat jongens onderpresteren.

In October 2017 lanceerde SIRE (Stichting Ideële Reclame) haar nieuwe campagne ‘Laat jij jouw jongen genoeg jongen zijn?’. Met deze campagne wil SIRE opvoeders aan het denken zetten over hoe ze met jongens omgaan. “Voor jongens die te weinig ruimte krijgen liggen onderpresteren, onzekerheid en motivatieproblemen op de loer”, zo weet Lucy van der Helm, directeur van SIRE. ”Jongens en meisjes zijn gelijkwaardig, maar niet hetzelfde. Met deze campagne willen we een discussie op gang brengen die er hopelijk voor zorgt dat jongens de ruimte krijgen om zich te ontwikkelen op de manier die het beste bij hen past”, aldus Van der Helm. Gedragsdeskundige Lauk Woltring onderschrijft het belang van de campagne: “Hoewel ‘de jongen’ niet bestaat, is er een tendens gaande dat ‘jongensgedrag’ minder wordt gewaardeerd in onze maatschappij. We remmen jongens soms te veel af in hun gedrag, zo leren zij minder uit eigen ervaring en dat remt hen in hun ontwikkeling”.

Opvoeders: bekend en belangrijk probleem

Over het algemeen wordt door opvoeders verwacht dat kinderen zich rustig gedragen, goed luisteren en stilzitten. Terwijl jongens meer leren door te ontdekken, te experimenteren, risico’s te nemen, veel te bewegen. Uit een peiling van onderzoeksbureau MeMo² in opdracht van SIRE, blijkt dat 56% van de Nederlandse ouders met jongens het probleem herkent dat jongens niet genoeg ruimte krijgen, met als gevolg dat jongens onderpresteren. Daarnaast vindt meer dan driekwart van de ouders met jongens dat het onderwerp aandacht moet krijgen.

Wetenschappers en experts: discussie moet gevoerd worden

Voor de ontwikkeling van de campagne sprak SIRE met verschillende wetenschappers en experts. Wetenschappers en experts verschillen van mening over de oorzaak van de problematiek, maar zijn het erover eens dat er aandacht moet komen voor het onderwerp. “Jongens leren van nature door te proberen. Daar moet de ruimte voor zijn. Want die manier van ontwikkelen komt goed van pas zodra ze volwassen zijn”, zegt evolutionair psycholoog Mark van Vugt hierover. Lauk Woltring: “Als je jongens niet voldoende ruimte geeft, gaan ze misschien wel erg hun best doen om te doen wat er van hen gevraagd wordt, maar komen ze niet toe aan hun eigen ontwikkeling”.

Symbool van de campagne: onverwoestbare spijkerbroek

Als symbool voor de campagne heeft SIRE samen met DSM Dyneema en de denimfabrikant Soorty een onverwoestbare broek ontwikkeld: Broekie. Met deze broek krijgen jongens de ruimte om te leren door te proberen. De broek bestaat voor ruim 60% uit Dyneema®: een supersterke kunststofvezel op basis van polyethyleen. Deze stof is 15 keer sterker dan staal. Via sire.nl/jongens maken opvoeders kans om de broek te winnen als zij de vraag ‘Laat jij jouw jongen wel genoeg jongen zijn?’ beantwoorden.

Tips en achtergrondinformatie
Met deze campagne wil SIRE dat opvoeders en ouders stilstaan bij de ruimte die hun eigen jongen krijgt zich om zich te kunnen ontwikkelen op de manier die het beste bij hem past. Ruimte geven gaat natuurlijk hand in hand met het stellen van grenzen. SIRE wil opvoeders stimuleren om na te denken over hoe ze hun jongens de ruimte geven en binnen welke grenzen dit gebeurt. Op de campagnewebsite van SIRE staat een aantal tips van experts over het opvoeden van jongens en achtergrondinformatie over de campagne: www.sire.nl/