DONNY MCCASLIN WINNAAR PAUL ACKET AWARD 2017

North Sea Jazz reikt jaarlijks de Paul Acket Award ‘Artist Deserving Wider Recognition’ uit aan een artiest die een bredere publieke erkenning verdient voor zijn buitengewone muzikale kwaliteit. Winnaar van de Paul Acket Award 2017 is Donny McCaslin.

McCaslin is één van de belangrijkste muzikanten van zijn generatie, die vorig jaar dankzij zijn samenwerking met David Bowie op diens laatste album Blackstar in de spotlights kwam te staan. McCaslin staat in de scene bekend om zijn progressieve fusion sound. Hij begon zijn carrière in groepen van o.a. Gary Burton en Steps Ahead. Als sideman in het orkest van Maria Schneider is hij meermaals genomineerd voor een Grammy. Eind vorig jaar bracht McCaslin het album Beyond Now uit, een postuum eerbetoon aan Bowie.

“2017 is Donny’s jaar en dat is zeer verdiend”, aldus jurylid Maurin Auxéméry van Festival International de Jazz de Montréal. “De kern van zijn werk is inventiviteit. Zijn avontuurlijke geest en ongelooflijke controle over zijn instrument maken deze saxofonist een van de belangrijkste muzikanten van zijn generatie. Ik ben blij dat hij dankzij zijn samenwerking met Bowie in de volle aandacht kwam te staan.” In de jury hadden zitting: Seth Abramson (Verenigde Staten, Jazz Standard), Maurin Auxéméry (Canada, International Jazz Festival Montréal), Oliver Belopeta (Macedonië, Skopje Jazz Festival), Pieter Koten (België, KAAP Creative Compass), Onno ‘Paloma’ Post (Nederland, Muziekbibliotheek Rotterdam/DJ). Zij nomineerden 23 muzikanten, waarna een groep van meer dan 100 internationale jazzcritici en programmeurs hun stem uitbrachten.

De Paul Acket Award wordt net als North Sea Jazz Kids sinds 2011 ondersteund door de Stichting BNP Paribas. Jean-Jacques Goron, Managing Director van de Stichting: “Als langdurige partner van jazzmuziek heeft de Stichting BNP Paribas al een groot aantal muzikanten geholpen met hun carrière, waaronder Cécile McLorin Salvant en Tigran Hamasyan, die deze prijs in de afgelopen jaren wonnen. Als hoofdpartner van de Paul Acket Award willen we Donny McCaslin van harte feliciteren. Hij viel op door zijn instrumentale vaardigheden en zijn inventiviteit bij Maria Schneider Orchestra, en inspireerde door zijn samenwerking met David Bowie op het album ‘Blackstar’. Daarnaast is de saxofonist is ook een fantasierijke componist wiens muziek openstaat voor zowel de avant-garde en als eigentijdse genres. Zijn laatste album ‘Beyond Now’, opgenomen met Mark Guiliana, Nate Wood en Jason Lindner, bevestigt dit. Wij wensen hem het allerbeste.”

Donny McCaslin neemt de prijs in ontvangst tijdens het festival, waar hij op zondag 9 juli optreedt.

Paul Acket Award
Met de Paul Acket Award wil de organisatie van North Sea Jazz aandacht geven aan getalenteerde jazzmusici die relatief aan het begin van hun carrière staan. Deze artiesten zijn al bekend binnen de jazzscene, maar nog niet bij het grote publiek. De ‘Artist Deserving Wider Recognition’ ontvangt naast een trofee ook een cheque ter waarde van € 5.000,-, bedoeld om de carrière van de winnaar te versterken. Eerdere winnaars van de prijs waren onder meer Cécile McLorin Salvant, Tigran Hamasyan, Ambrose Akinmusire, Anat Cohen, Craig Taborn en Arve Henriksen.
PORT OF ROTTERDAM NORTH SEA JAZZ FESTIVAL 2017
7, 8 en 9 juli 2017, Ahoy Rotterdam
Dagkaarten: € 87,50 (excl. servicekosten), met CJP korting: € 77,50 (excl. servicekosten)
Driedagenkaart: € 210,- (excl. servicekosten) uitverkocht
Group ticket (tot 10 personen): € 675 (excl. servicekosten)
Junior ticket (t/m 15 jr): € 20 (incl. servicekosten)

Een overzicht van alle bevestigde artiesten per dag: northseajazz.com/programma

Kaartverkoop via www.northseajazz.com, www.ticketmaster.nl en 0900 – 300 1250 (60 cpm)