10 records die nu een fortuin waard zijn

juni 27, 2018 Uit Door Jason Halliwell
Beauty & parfum

Audiofielen zweren bij de geluidskwaliteit van vinyl op cd’s, mp3’s en andere bestanden, en nu beginnen jongere generaties het licht te zien. De verkoop van vinyl neemt elk jaar verder toe naarmate de CD-verkoop daalt, wat betekent dat steeds meer jonge mensen albums lenen van hun ouders of hun eigen albums kopen, terwijl degenen die ermee zijn opgegroeid misschien hun geliefde collecties afstoffen.

Nieuwe platen zijn meestal duurder dan andere formaten, maar fans zouden stellen dat de luisterervaring en het vermogen om de muziek in handen te houden de premie waard is. Er is ook een verzamelcultuur die komt met overschakelen naar vinyl dat veel geld kan opleveren, als je weet wat je hebt of waar je op moet letten. Eerste drukken door grote acts zoals The Beatles of Bruce Springsteen en vinden zoals misdrukken en drukken met alternatieve covers, kunnen de waarde van vinyl enorm verhogen als de kopieën in onberispelijke staat worden gehouden. Voordat je door die kisten graaft om naar je favoriete throwback-lp of 45-toeren-single te luisteren, moet je ervoor zorgen dat wat je vasthoudt, geen volledig semester van de universiteit waard is. Hier zijn enkele records die u mogelijk (of vroeger) hebt die veel meer waard zijn dan hun oorspronkelijke stickerprijs.

1. BOB DYLAN // THE FREEWHEELIN ‘BOB DYLAN (1963)

Het tweede album van Dylan veranderde een beetje vlak voordat het in 1963 uitkwam en die wijzigingen kunnen een verschil van tienduizenden dollars betekenen als je exemplaar aan de rechterkant van het hek valt. Volgens Record Mecca werden vier nummers vervangen door nieuw opgenomen nummers, maar op de een of andere manier gebruikte iemand bij de perserij de oude versie in plaats van de nieuwe meesters om een ​​onbekend aantal albums in te drukken. Sinds de release van het album zijn er maar een paar stereo-kopieën van de foutpersen opgedoken en er zijn minder dan twee dozijn exemplaren van de mono-exemplaren bekend. Dacht een van de meest waardevolle records ter wereld te zijn, een kopie van de eerste ooit verkocht voor $ 35.000.

2. DE BEATLES // DE BEATLES (WITALBUM) (1968)

Het gelijknamige dubbelalbum van de Beatles (dat later bekend werd als het Witte Album) kwam oorspronkelijk uit in 1968, maar niet alle exemplaren werden gelijk gemaakt. De leden van de band en leidinggevenden in de studio kregen kopieën gestempeld met serienummers die begonnen met A00000, elk in opeenvolgende volgorde (A000001, A000002, etc.). Het allereerste exemplaar, dat Clifford J. Yamasaki van Let It Be Records kocht van een manager bij Capitol Records in de jaren 1970, verkocht in 2013 voor $ 35.000, een jaar nadat het exemplaar met serienummer A0000023 op de veiling voor $ 13.750 werd verkocht. De kans dat je ooit een exemplaar van het album had met een laag serienummer, is klein, maar niet onmogelijk.

3. DAVID BOWIE // DIAMOND DOGS (1974)

De originele versie van dit album is ingetrokken omdat het artwork van de hoes de geslachtsdelen van een hond bevatte. Het label, RCA, werd naar verluidt “nerveus” en besloot het gebied voor de definitieve versie te airbrushen, maar sommige werknemers waren slim genoeg om de originelen te bewaren. In 2003 werd een exemplaar op eBay verkocht voor $ 3550. Gezien de hoeveelheid tijd die sindsdien is verstreken, en het ongelukkige feit dat Bowie nu is overleden, en je kunt je voorstellen wat deze zeldzame exemplaren voor vandaag zouden verkopen.

4. SEX PISTOLS // “GOD REDT DE KONINGIN” / “GEEN GEVOELENS” 7-INCH (1977)

Zoals het verhaal gaat, is de Engelse punkrockband de Sex Pistols begin maart 1977 getekend door A & M Records en vervolgens op basis van hun gedrag pas zes dagen later van het label gedropt. Toen het besloot om banden met de band te verbreken, had het platenbedrijf al 25.000 exemplaren van hun single ‘God Save the Queen’ geperst. De opdracht was gegeven om de records te vernietigen, maar in de afgelopen 39 jaar zijn negen exemplaren opgedoken en hebben verkocht voor meer dan $ 8600. Niemand weet hoeveel exemplaren nog steeds niet worden vermeld, maar iemand moet toch wel geluk nummer 10 hebben.

5. HANK MOBLEY // BLAUWE NOTA 1568 (1957)

Tussen de 300 en 1000 exemplaren van dit jazzrecord kwamen uit in 1957, en er is een kleine verandering die hen waardevoller maakt dan andere platen van het label. Volgens The Vinyl Factory gaat het gerucht dat Blue Note halverwege de eerste persing van het album geen labels meer had. Het standaard adres voor het platenlabel is 47 West 63e NYC, maar sommige platen bevatten 47 West 63e New York 23 aan de ene kant. Er is wel enige discussie over de waarde, aangezien een record dat niet het speciale label had nog steeds voor meer dan $ 10.000 op eBay verkocht werd.

6. DE BEATLES // ALSTUBLIEFT ME (1963)

Volgens de The Beatles Collecting Guide werd het album Please Please Me op 22 maart 1963 in Groot-Brittannië gehaast uitgebracht. Er waren in het eerste jaar meerdere persingen van het album, maar verzamelaars letten op de labels om te vertellen welke de zeldzaamste is van allemaal. De allereerste